top of page

GEREKSİZ YEMEK YEMEYİ DURDURACAK 13 İPUCU


Bir gün içinde yiyecekler ile ilgili ne kadar düşünüyoruz?Hemen söyleyelim araştırmalar yemek ile ilgili olarak günde yaklaşık 200 karar verdiğimizi söylüyor. Ancak biz bunların sadece ufak bir kısmının farkında oluyoruz.

Bu kararlarımızın geri kalan bölümünü ise bilinçaltı ile yaptığımızı, aslında "akılsız" diyerek adlandırabileceğimiz şekilde verdiğimizi biliyor muydunuz? Unutmayın ki, akılsız yemek yemek, bize çok veya az yemenin arasındaki farkı gösteriyor.

Hadi gelin şimdi 13 adımda akılsız yemek yemeyi nasıl engelleriz bir bakalım;

1) Görsel uyarıcılar kullanın

Davranış bilimcileri, insanların fazla yediklerinin değerlendirmesini, kendi iç sinyallerinden değil de, dış sinyallerden yaptıklarını düşünüyorlar.Bunu ispatlamak için yapılan deneylerde; sürekli toplanan bir masada yemek yiyenlerin, toplanmayan masada yemek yiyenlere göre %34 daha fazla yediklerini gözlemlemişler. İlginç olan ise aslında daha fazla yiyenlerin hala kendilerini tok hissetmemesidir.Bu gösteriyor ki aslında insan etraftaki sinyalleri kullanarak tokluğuna karar veriyor.Bu yüzden ilk aklınızda tutacağınız konu; yediklerinizin kalıntılarını önünüzde tutun.

2)Küçük porsiyonlara geçin

Büyük porsiyonlarda yemek yemek ortalama %25 daha fazla kalori almanızın başlıca sebebidir.Bilin ki, büyük paketler ile yemek servis edilen kişiler ayrıca yemeğin yanındaki ekstraları da tüketme eğilimindedirler.

3)Daha küçük tabaklar, ama büyük bardaklar kullanın

İnsanlar kendilerine verilen porsiyonun ortalama olarak %92’isini tüketmektedirler. O zaman daha az alın. Bu aldığınız kaloriyi azaltacaktır. Bunu hissetmeden yapmanın en basit yolu ise daha küçük tabaklar ve daha büyük bardaklar kullanmaktır.

32 cm’lik tabaklar yerine 24 cm’lik tabaklar kullanmak %27 daha az yemek yemek olarak bize dönecek ve zayıflamaya bir adım daha atmış olacağız.

4)Çeşitleri azaltın

Çok çeşitli yemek alternatifleri %23 daha fazla yemenize sebep olur.Farklı yiyecekler görmek, sizi yemeye devam etmeye zorlar. Çeşitlerinizi sınırlandırın. Bir öğünde bir veya iki çeşit yemeye ve aynı içeceği tüketmeye kendinizi alıştırın.

5)Bazı yiyecekleri gözünüzden uzaklaştırın

Bilim adamları bir yiyeceği görüyor olmanın, insan beyninde direkt olarak yeme isteğini oluşturduğunu söylüyor.O yüzden daha az yiyecek görmek için, yiyecekleri gözünüzden uzaklaştırın.Tabiki sağlıklı ve besleyici yiyecekleri gözünüzün önünde tutacağız.

6)Yiyeceğe ulaşmayı zorlaştırın

Yemek için daha çok çaba sarf edecekseniz, yeme ihtimaliniz daha azdır.

7)Yavaş yiyin

Yavaş yiyenler daha az yer, yemekten sonra kendilerini daha doygun hisseder.Bilindiği üzere doygunluk hissi sağlayan hormonlar yemeğe başladıktan yaklaşık 20-30 dk sonra etkin olur.

İkinci porsiyon için her zaman kendinize zaman tanıyın.

8)Fişlerinizi çekin

Yemek yerken dikkatinizin başka yerde olması, daha hızlı yemenize ve doymamanıza sebep olur, sonuç; daha çok yersiniz...Yemek yerken tv yok, oyun oynamak yok.

9)Yemek arkadaşlarınızı seçerken dikkat edin

Bir kişi ile beraber yemek yemek %35 daha fazla yemenize sebep olabilir. 7 kişiden fazla bir grupla yemek yemek %96’ya kadar fazla yemenize sebep olabilir.

10)Kendi iç saatinize göre yiyin

Gün içerisinde saat ayarlamak fazla yemenize sebebiyet verecektir.Saati takip eden bireyler kendi açlık sinyallerini takip edenlerden daha fazla yemektedir.Unutmamalısınız, gerçek açlık yiyecek

seçmez.Özel bir yemeğe istek duyuyorsanız, kuvvetle muhtemel bu gerçek açlığınız değildir.

11)Sağlıklı gıdaları bilin

Akıllı pazarlama sistemleri sağlıklı yiyeceklerden bile bizi daha fazla yedirmeye zorlar.Düşük yağlı etiketleri bunun önemli bir örneğidir ki, bunlar aslında sadece %10 daha az kalorilidirler.Gelin görün ki, denekler düşük yağlı olarak tanımlanmış yiyeceklerden %49 daha fazla yemektedir.

12)Stok yapmak

İndirim vb sebepler ile yiyecekleri fazla almak ve stoklamak daha fazla tüketime sebep olmaktadır.

Bunu yapma alışkanlığınız varsa, stok olarak aldığınız gıdaları gözünüzden uzak bir yerde muhafaza etmelisiniz.

13)Yiyecek hacmini büyütün

Yüksek hacimli gıdalar yemek beyninizi çok yiyor olduğunuz konusunda gayet güzel kandırır.Ayrıca

daha yüksek fiber oranlı yiyecekler ve su midenizin sınırlarını gerer ve kendinizi daha tok hissetmenizi sağlar.Fiberler midenin boşalma hızını düşürür ve doygunluk hissi sağlar.İşte bu sebepten en önemli kurallarımızdan biri de porsiyonunuzun yarısını sebzelerden oluşturmaktır.

Öne Çıkanlar
Son Yazılar
Arşiv
Etiket ile arayın
Henüz etiket yok.
bottom of page