Mucize Baharatlar
BAHARATLAR
Baharatlar, çok eski dönemlerden beri, yemekler için tat verici olarak kullanıldığı gibi şifa amacıyla da kullanılmıştır. Günümüzde, kimya bilimcileri tarafından oluşturulan ilaçlar, faydalı ve şifalı bitkilerin yerini almış gibi görünse de, doğal yollar kullanarak sağlığı korumak ve yiyeceklerin lezzetini arttırmak için kullanılıyor.Bu açıdan baharatların faydaları, baharat çeşitleri doğrultusunda da farklılık göstermekle beraber oldukça çeşitlidir. Baharatları satın alırken ambalajlı ve az satın almak en doğrusudur. Açıkta ve nemli ortamda tutulan baharatlar tazeliğini kaybeder.
Baharatların faydaları:
• Hiç kalorileri yoktur, kilo kontrolünde güvenle kullanılabilirler
• Metabolizmayı hızlandırırlar
• İştahı keserler
• Tatlı ihtiyacını azaltırlar
• Bağırsak çalışmalarını hızlandırırlar
• Kan yağlarını azaltırlar
• Sindirim istemini düzenlerler
Ülkemiz de kullanılan en yaygın baharatların birkaçı ise;
-Kırmızı Biber: Kırmızı biberin içindeki kapsaisin isimli maddenin, metabolizmayı hızlandıracağı ve kilo vermeyi kolaylaştıracağı biliniyor.
-Karabiber: Uzun yıllardır ülkemizde çok tüketilen baharatların başında gelir. Karabiberin grip, soğuk algınlığı gibi hastalıklarda vücut direncini arttırdığı biliniyor. Özellikle çorbaların içine bolca eklendiğinde vücutta rahatlama yapıyor.
-Kekik: Mideyi rahatlatır, gaz oluşumunu önler. Bununla birlikte özellikle kan kolesterolünü düşürücü etkisi vardır.
-Tarçın: Kan şekerini düzenleyen en etkili bitkiler arasında yer alan tarçın, çoğunlukla tatlandırıcı fonksiyonu ile kullanılmaktadır.
-Kimyon : Kimyon kurubaklagillerin sindirimi sırasında ortaya çıkan gazları yok etmede birebirdir. Her tür kurubaklagil yemeğine çok yakışır.
-Zencefil: Zencefilin faydaları saymakla bitmez; soğuk algınlığına iyi gelir, balgam söktürür, bulantı giderir, bağışıklık sistemini güçlendirir, romatizma ağrılarına iyi gelir ve eklem ağrılarını azaltır.
-Nane: Hazımsızlığın, mide bulantısının ve midedeki gazın azalmasına yardımcı olur. Aynı zamanda stres giderici ve rahatlık verici bir özelliği de vardır.